четвер, 17 листопада 2011 р.

Сучасна самотність

Самотність турбує досить велику частину населення, і, як не дивно, міського. Перебування в суспільстві, в оточенні людей не означає відсутність самотності. Навіть маючи певне коло спілкування, людина може почуватися самотньою. Спробуємо зрозуміти, що таке самотність і як її позбутися.
Людина може бути самотньою, не маючи друзів; може відчувати самотність, не маючи спорідненої душі, з якою можна розділити свої інтереси, захоплення, заняття. Людина може відчувати себе самотньою, якщо її ніхто не розуміє, нема нікого, хто б перейнявся проблемою, зрозумів переживання, мрії і почуття. Є також духовна самотність.

Душевна самотність. Людина влаштована так, що вона потребує спілкування, присутності іншої людини. Люди, волею випадку або трагедій, що стали ізолюваними від людей, і впродовж тривалого часу не мали простого спілкування з людьми сходять з розуму. Тому будьте доброзичливі і товариські, не відкидайте тих, хто хоче зав'язати з вами розмову, самі будьте відкриті і привітні. Крім того, що людина знаходиться в суспільстві, вона має потребу в друзях, з якими може провести вільний час, поговорити, поділитися своїми переживаннями, проблемами, знайти порозуміння, мати спільні інтереси. Є певна різниця між приятелями та друзями, щирим другом. Приятелів може бути багато, це ті, з ким можна провести час, приємно поговорити, розважитись. Це теж дуже важливо - адже ви не станете відпочивати та розважатися, проводити час з людьми, яких ви не знаєте або не довіряєте. Зазвичай приятелі заводяться з нашого кола спілкування - спочатку в школі, потім робота чи служба, двір, в якому живемо, компанії, в яких працюємо. Друг це щось більше. Це та людина, якій ви зможете довірити свої таємниці, потаємні мрії, знайти підтримку і розуміння. Люди часто зазнають самотність на грунті того, що не знаходять споріднену душу, того, хто міг би зрозуміти внутрішній світ, переживання, хто був би здатний поспівчувати йому. Це вже дещо складніше. Такі люди зазвичай знаходяться серед вашого оточення, ті, з якими ви найчастіше спілкуєтеся. Хоча це може бути і випадковий знайомий, або людина, з якою вас познайомили, і вона не є вашим приятелем, і ви її вперше бачите. У будь-якому випадку, ви відчуєте, що це людина, яка вас зрозуміє. Просто будьте відкритими, товариськими, будьте самими собою. Не намагайтеся створити з себе когось або якийсь образ. Це буде тільки смішно виглядати.
Професійна самотність. Є також самотність у професійному плані, коли ви захоплені чимось, чи то роботою, музикою, або чимось іншим. Будь-кому, хто захоплений своєю справою і розвивається в цьому захочеться спілкуватися з такими ж захопленим людьми, ділитися враженнями, досвідом, знайти відповіді на питання, які виникають. Звичайно, самотність у професійній діяльності не настільки є руйнівною, але створює великий дискомфорт у житті. Особливо це відчувають творчі люди. Їм це просто необхідно. Недостача такого спілкування може призвести до творчого занепаду, згасання, застою і розчарування. Для багатьох це мета всього життя, а в подібному спілкуванні можна знайти рішення деяких проблем, знайти вихід із глухого кута, знайти підтримку, розуміння, повчання, наснагу, конструктивну критику. Однак, слід стежити, з ким ви маєте спілкування по вашій спеціальності чи творчості - просто є деякі люди, які не терплять тих, хто є обдарованіший, досягає більших успіхів. Головне в цьому - будьте прості і відкриті, і не показуйте із себе всезнаючого (такі люди дратують і відштовхують від себе, навіть якщо вони і є дійсно талановитими фахівцями). Не принижуйте тих, хто знає менше за вас, а навпаки, допоможіть їм, і тоді вас будуть цінувати і поважати.
Духовна самотність. Є також самотність духовна. За великим рахунком людина сама по собі самотня, якщо заглянути в глибини людських почуттів і єства. Всі перераховані вище види самотності зачіпають нашу душевну сферу. Але в людини є ще й дух, який може знайти спілкування, зв'язок тільки в духовній сфері. Духовну самотність ілюструє той факт, що на сьогоднішній день є стільки прихильників різних віросповідань. Люди відчувають певну порожнечу всередині себе, намагаються її заповнити і знайти те, що може вгамувати духовний голод в спробах увійти в духовний світ і знайти якесь "просвітлення", вище розуміння і відкриття істини і пізнання себе. Відчуваючи духовну самотність, внутрішню незадоволеність і порожнечу, і не розуміючи причини такого стану люди впадають в депресії, намагаються знайти розраду і радість в алкоголі, наркотиках, сходять з розуму, страждають нервовими і душевними розладами. Людина створена Богом, і навіть невіруючі люди підтверджують той факт, що "хтось є понад усе", як вони самі кажуть у відвертих розмовах. Так от, якщо є Бог, який у духовному світі, то він хоче мати спілкування зі своїм творінням. Саме дял цього Він нас і створив. А якщо говорити простіше, то спілкування з Богом може позбавити духовної самотності і подарувати невимовну радість і повноту. Творець - це той, хто ніколи не залишить, не зрадить, не осудить. Йому можна довірити найпотаємніше, те чого не довіриш людям, він може зрозуміти й втішити. Він завжди з тобою, в будь-яких ситуаціях, завжди на твоєму боці, навіть коли робиш неправильні речі, він бажає тільки того, щоб ти виправився, і завжди підкаже як і що робити. Він може дати те, що нездатна дади жодна людина.
Як позбутися самотності
Підводячи підсумки, можна порадити наступне:
Хто хоче мати друзів, той сам повинен бути доброзичливим. Простота, відкритість, повага і розуміння інших, тактовність і готовність прийти на допомогу є основними інструментами у пошуку друзів і налагодженні відносин у всіх сферах життя. Спілкуйтеся з людьми, шукайте тих, хто буде для вас спорідненою душею і зрозуміє вас, вашу душу.
Ніколи не принижуйте інших (особливо при людях) і не висміюйте - це не робить вам честі, а якщо ви бачите, що людина потребує виправлення, поговоріть спокійно про це сам на сам з нею. Послухає - добре, ні - це вже її справа.
Уникайте поганих компаній або тих суспільств, де вас не сприймають - знайдіть більш пристойне суспільство. І не засуджуйте їх - вони просто інші. Ви унікальна особистість, і є ті, хто вас оцінить і зрозуміють, просто треба шукати і спілкуватися.
Якщо ви в якийсь момент відчуваєте самотність (якщо це звичайно не патологія), не турбуйтеся, просто таке буває - несприятливі обставини, або просто в поруч немає потрібних людей або вам треба поміняти коло спілкування.
Буває так, що перебуваючи в якомусь колі спілкування, компанії, і маючи хороші відносини з людьми в цьому суспільстві, ви однак не можете знайти друзів серед них, глибоко дружити, жити одним життям з ними. Це не тому, що вони погані або не хочуть з вами дружити, а просто це люди іншого складу, іншого менталітету.
Ще один момент - це вчитися поводитися з людьми. Це і вміння правильно говорити, викладати свої думки, елементарна ввічливість і тактовність, це і манера вести себе, триматися на людях, це і стиль одягу, бо зустрічають, як відомо, по одягу. Ці прості моменти можуть серйозно вплинути на прийняття вас в суспільстві, відносини з іншими та й на вас самих.
На самоті людина часто відчуває себе менш самотньою. (Джордж Гордон Байрон)

Немає коментарів:

Дописати коментар