вівторок, 3 січня 2012 р.

Як святкують Різдво в Західній Україні !

Нова радість стала,
Яка не бувала
Над вертепом звізда ясна
Увесь світ засіяла...

Різдво - це дуже красиве і радісне свято, яке з нетерпінням чекають і дорослі і діти. Його святкують у всьому світі, але кожен народ вкладає в це свято щось своє.

Різдво в Західній Україні пов'язане з віковими традиціями. З 28-го листопада по 7-е січня триває піст (в цей час люди відмовляються від всяких гулянь, м'ясних блюд). Діти вивчають колядки (різдвяні пісні), щоб потім під вікнами будинків колядувати і славити народження Ісуса.


Вечір перед Різдвом називають Святим вечором. Зранку в будинках готують страви для святкової вечері. У кожному будинку наряджають ялинку, прикрашають іграшками і гірляндами. Біля неї - сніп з необмолоченного зерна пшениці, так званий дідух. Наші предки, та і ми зараз віримо що в ньому перебувають духи дідів - прадідів, заступників будинку. Свята вечеря складається з 12-ті традиційних страв (12 місяців в році, 12 апостолів Христа), які ставлять на стіл, накритий білою скатертю. У деяких областях Західної України під скатерть кладуть трохи сіна (частка яселек, в яких народився Бог). Одною з головних страв являється кутя, найголовніша обрядова їда. Її готують з товченої пшениці (зараз таку пшеницю можна купити в магазині). Заправляють кутю медом, добавляють горіхи, родзинки. Крім того, обов'язково на столі мають бути борщ з вушками (маленькі варенички з грибами), оселедець, голубці з тертої картоплі, грибна підлива, горох, квасоля, узвар (компот з сухофруктів), пампухи (пампушки), вареники з різними начинками (картопля, капуста). Коли вареники готуються, можна в них вкласти декілька монет (вважається, кому попадеться вареник з монетою - той буде щасливий весь рік) Всі страви мають бути пісними (готують на пісному маслі). В той же час готуються блюда і на Різдво: голубці з м'ясом, холодець з м'яса і риби, всілякі салати, і різні наїдки.

Як тільки на небі зажевріє перша зірочка, всі збираються на святкову вечерю. Якщо сім'я живе в приватному будинку, де є тварини, то перед Святвечором господар виносить на вулицю кутю і пригощає всіх тварин, які є в господарстві. Є повір'я що на Різдво тварини розмовляють між собою. Господар входить в будинок, виголошується молитва, і всі сідають за стіл. На столі запалюють свічку. Є і таке повір'я: якщо свічка горить рівно, то всі присутні за столом, цього року будуть живі і здорові. Ще одна традиція на Різдво в Західній Україні: Свята вечеря - свято родинне, але на столі ставлять тарілку для гостя, якщо такий з'явиться. На вікні ставлять тарілку з кутею за померлих, щоб вони знали що про них пам'ятають. Самий старший в сім'ї (дідусь, бабуся або батько, мати) три рази хрестить кутю після чого поздоровляє всіх з Різдвом Христовим, і всі починають вечеряти. У деяких сім'ях збереглася традиція їсти з однієї тарілки, але зараз - це рідкість. За кутею слідують всі блюда, які є на святковому столі.

Після вечері звучать колядки (різдвяні пісні). Зі столу посуд не забирається, щоб духи могли прийти і повечеряти. Ніч перед Різдвом - це свята ніч, тому світло горить до ранку. У деяких областях в Західній Україні у ніч перед Різдвом, а в інших - лише на Різдво приходять колядники або вертеп (хлопчики або навіть парубки, переодягнуті як ангели, біс, воїни, смерть). Вони несуть з собою срібну зірку, дзвіночки, шопку (маленький будиночок, зроблений з дерева і накритий соломою) у якій в ясельках спить маленький Ісусик. Колядники розказують про народження Христа, звучать колядки, після чого господарів поздоровляють з Різдвом, бажають щастя і здоров'я в Новому році.

У ніч перед Різдвом ніхто не спить. Вранці всі збираються в церкву, де, відстоявши службу, довго співають колядки. Після служби розходяться по будинках і чекають гостей або самі йдуть відвідати родичів і знайомих. У містах і селах на Різдво, перед церквою ставлять поміст на якому ставлять спектаклі про народження Ісуса Христа. Свято Різдва в Західній Україні - це улюблене свято, яке чекають і люблять через святково прикрашену ялинку, можливості поколядувати, поглянути вертепи. І ще: щороку, народження Христа нагадує про те, що Бог завжди з нами, пам'ятає про нас і любить. Він бажає нам всім миру і добра, щоб зірка, яка зійшла над Вифлиємом під час його народження, освітлювала нам шлях до добра і щастя.

Немає коментарів:

Дописати коментар