вівторок, 27 грудня 2011 р.

Чому українці люблять зиму.

   Чому українці люблять зиму – тому що жодна пора року немає стільки свят і вихідних,. скільки ця пора .Миколая, Андрея, Ганни, Різдво, Новий рік, Йордан –ми чекаємо на них, так як є можливість в цей час зібратись родиною, зустрітись з друзями., відпочити з сім’єю. Чекають на свята і медики, пожежники, міліціонери – часто «гарне» святкування завершується бідою. Те. що спочатку мало хорошу мету, може мати погані наслідки.


 Причиною є алкоголь. Саме в цей час стрімко збільшується продаж спиртних напоїв. В скрутний фінансово  час  люди зекономлять на продуктах, але випивка буде куплена. Жодна зустріч за святковим столом не обійдеться без спиртного. Випивка на столі і п’яні під столом  - нам здається, що так було завжди і це нормально. Вважається, що українці пили завжди і це є традиційним, усталеним для нашої нації. Але це не так. Безперечно, людська цивілізація здавна має дуже сильну, агресивну алкогольну традицію, але поряд з тим в суспільстві є й дуже потужна твереза традиція, твереза культура. Яку традицію ми пронесемо через власне життя - питання вибору кожної людини.І коли ми говоримо про свою історію, то непогано було б знати її і з такого боку.
   В період християнської Русі тверезість була національною рисою нашого народу, що передавалася з покоління в покоління через систему сімейного й християнського виховання разом з іншими моральними цінностями. Русичі вживали лише слабко-градусні «напої»: брагу, мед, пиво, квас (міцність 1-6%), сп'яніння від яких несильне й діє порівняно нетривалий час. З X століття на Русі було відоме й привізне з Візантії вино, але в силу дорожнечі воно було доступне головним чином міській знаті й багатим людям, які, проте, як і простий люд, уживали здебільшого місцеві «напої». Ці вина по міцності не перевершують 11%, а до XII століття вино на Русі  вживали тільки розведене водою, так само, як його пили в Греції й Візантії ( в співвідношенні 1:3 або 2:5) Вживані алкогольні вироби були, як правило, домашнього виробництва (тобто пив тільки той, хто виготовляв) і напиватися доп'яна не було прийнято. Вживали напої лише на свята. Існував громадський заклад – корчма, де збирались люди для спілкування . На голодний шлунок алкоголь як правило не вживався: мед, пиво чи вино пили або на бенкеті, або в корчмі, де завжди подавалася їжа. Горілка з'являється в Європі й до16 століття вживається як ліки або есенція й продається по аптеках. У якості алкогольного «напою» це зілля  стає відомим на Русі тільки в 16 столітті
Поширена думка про те, що українські козаки були завзятими пияками.  Козацька громада ставилася до пияцтва дуже суворо. Вживання алкоголю під час військового походу каралось смертною карою. Будь-кого п'яного кошовий отаман негайно викидав за борт човна або наказував бити киями до смерті.  Запорозький Кіш узагалі не поважав усіляке пияцтво, боровся з цим злом. Козак пив лише  в мирний час, щоб звеселитися .  Але він ніколи не напивався до нестями і організм свій алкоголем не руйнував. Якраз навпаки - завжди славився своїм чудовим фізичним станом.
         Масове вживання горілки українцями починається в Московській імперії. Російські царі монополізували виготовлення та продаж алкоголю. Були створені кабаки, де продавали горілку, але не подавали закуску. Кожного року власник кабака мав віддати царю певну суму прибутку. І в жодному разі не меншу, ніж попереднього року. Владу не цікавило, що люди пити не хочуть, або не мають за що. Продаж алкоголю давав великі прибутки і думати про людей  ніхто не  хотів. Лише в 1914 році, був виданий царський указ про заборону виробництва й продажу всіх видів алкогольної продукції на всій території Росії. Це рішення ознаменувало початок єдиного, мабуть, тверезого періоду нашої новітньої історії, що став можливий завдяки прийняттю сухого закону. Продовжили це більшовики , які закликали до нещадного припинення всіх проявів п'янства, з огляду на те, що воно несумісне зі світлими ідеалами революції Після 1950 року почалося помітне зростання виробництва й споживання алкогольних «напоїв» в усьому світі. І  у нас душове споживання стало катастрофічно різко наростати і вже в шестидесятих роках вийшло на одне з перших місць у світі. У 1985р. була спроба М.Горбачова ввести сухий закон, але потерпів поразку  у боротьбі з
     Важливо розуміти, що в наш час алкоголь є провідним наркотиком. Його застосування для цілей отруєння населення надійно легалізовано. «П'яним народом легше управляти». Ця теза використовувалася (й використовується) постійно низкою державних діячів протягом багатьох століть.Там, де є надприбутки – там  ніхто не думає про людей. Ми навряд чи дочекаємося від наших законодавців таких законів, що будуть захищати нас, простих людей і такої політики держави, що спрямована на розвиток здорової нації.Наше спасіння залежить від нас самих. Згідно статистики, на алкоголіків припадає всього 5% спожитого алкоголю. Все інше випивають не алкоголіки. І в цьому проблема. Треба не боротися проти алкоголізму, а боротися за тверезість. І пропагувати тверезий спосіб життя кожен у своєму середовищі.
  І ось незабаром до нас прийде свято Різдва Христового і у Святий вечір ми всією родиною сядемо до столу..І якою буде для нас ця свята вечеря,чи будемо ми славити народження нашого Господа душею і устами співаючи колядки,або натомість спянілі будемо ревіти і  таким чином викривляючи зміст колядок.
Друзі пам’ятаймо,що алкоголізм це велика рана на тілі нашої матері України.
Рана котра постійно кровоточить,рана,котра не загоюється,а викликає біль і сльози.Мати тужить і плаче за своїми дітьми,котрі гинуть спиваючись вогняною водою.Але ці сльози не пропадають,вони підносяться до неба,до престолу Божого Сина різдво Котрого ми готуємося святкувати. Тож давайте друзі повернемося до тих старовинних звичаїв нашого українського народу і прославимо Різдво нашого Господа Ісуса Христа тверезими думками і чистими устами.
                                                  Галина Дорога,  кореспондент сайту.
                                             

Немає коментарів:

Дописати коментар