середу, 11 вересня 2013 р.

Усікновення чесної голови Іоанна Предтечі.

11 вересня Православна Церква молитовно згадує драматичну подію, яка сталася у 32 році від Різдва Христового – Усікновення глави Господнього Предтечі. За що постраждав Іоан Хреститель? Чому у день Усікновення його глави ми тримаємо строгий піст? Про мученицьку кончину великого пророка розповідають Євангелісти Матфей (Мф. 14,1-12) та Марк (Мк. 6, 14-29). Після Хрещення Господнього святий Іоанн Хреститель був ув’язнений Іродом Антипою, правителем Галілеї. (Після смерті Ірода Великого римляни розділили територію Палестини на чотири частини й у кожній частині поставили правителем свого ставленика. Ірод Антипа одержав від імператора Августа в управління Галілею). 

Пророк Божий відкрито викривав Ірода за те, що, залишивши законну дружину, дочку аравійського царя Арефи, він беззаконно жив з Іродіадою, дружиною свого брата Филипа (Лк. 3, 19, 20). В день свого народження Ірод влаштував бенкет вельможам, старійшинам і тисячникам. Дочка Іродіади Саломія танцювала перед гостями й догодила Іродові. У подяку дівчині він присягнувся дати все, чого тільки попросить, навіть половину свого царства. 

Танцівниця за порадою своєї злісної матері Іродіади просила дати їй негайно ж на блюді голову Іоана Хрестителя. Ірод засмутився. Він боявся гніву Божого за вбивство пророка, якого сам раніше слухався. Боявся він і народу, який любив святого Предтечу. Але через гостей і необережну клятву він повелів відрубати голову святому Іоану та віддати Саломії. За переказами, вуста мертвої голови проповідника покаяння ще раз відкрилися і вимовили: «Ірод, не годиться тобі мати дружину Филипа, брата твого». 

11 вересня - Усікновення голови Іоана Предтечі 
Саломія узяла блюдо з главою святого Іоана і віднесла своїй матері. Несамовита Іродіада сколола язик пророка голкою і закопала його святу голову в нечистому місці. Але благочестива Іоана, дружина урядника Іродового Худзи, похоронила святу голову Іоана Хрестителя в глиняній посудині на горі Оливній, де в Ірода була власна ділянка землі (Обрітення (знайдення) чесної глави святкується 24 лютого). Святе тіло Хрестителя взяли тої ж ночі його учні і погребли в Севастії, там, де відбулося злодіяння. Після вбивства святого Іоана Ірод продовжував правити ще якийсь час. Понтій Пілат, правитель Іудеї, посилав до нього зв’язаного Ісуса Христа, над Яким він насміявся (Лк. 23, 7-12). 

Суд Божий відбувся над Іродом, Іродіадою і Саломією ще під час їх земного життя. Саломія, переходячи взимку річку Сікоріс, провалилася під лід. Лід здавив її так, що вона висіла тілом у воді, а голова її перебувала над льодом. Подібно до того, як вона колись танцювала ногами по землі, тепер вона, немов танцююча, виробляла безпорадні рухи в крижаній воді. Так вона висіла доти, поки гострий лід не перерізав її шию. Труп її не був знайдений, а голову принесли Іроду з Іродіадою, як колись принесли їм голову святого Іаона Предтечі.

Аравійський цар Арефа в помсту за безчестя своєї дочки рушив військом проти Ірода. Зазнавши поразки, Ірод піддався гніву римського імператора Кая Калігули (37-41) і був разом з Іродіадою засланий в ув’язнення до Галії, а потім до Іспанії. Там вони впали в утворену у землі розщілину. В пам’ять усікновення голови святого Івана Хрестителя Церквою встановлене свято і строгий піст як вираження скорботи християн про насильницьку смерть великого Пророка.
 
 
                                                                                                                      http://www.pomisna.in.ua.

Немає коментарів:

Дописати коментар