пʼятницю, 8 січня 2016 р.

Різдвяне послання

Дорогі браття й сестри!
Христос народився!




Неймовірно прозора тиша глибокої ночі перед самим світанком. Темно-синє небо вкрите намистинами мерехтливих зірок, серед яких одна світить найбільш яскраво. Вона освітила не лише передмістя Вифлеєму, маленький вертеп із Новонародженим Немовлям, але й турботливо огорнула своєю благодаттю всю землю. Ось уже більше двох тисяч років тепле світло Різдвяної зірки зігріває серця всього людства. «Народ, що ходить у пітьмі, побачив світло велике; на тих, що жили в країні тіні смертної, світло засяяло». (Іс. 9, 2)
Нині звершується Таїнство нашого спасіння: Бог знову стає нашим Отцем, а ми повернулися в люблячі батьківські обійми після тисячолітнього рабства гріха та смерті. Христос народився, і ця новина назавжди змінила хід людської історії. Нас не залишено напризволяще, бо відтепер із нами Бог, той самий Бог, Який переміг гріх і смерть, подолав прірву, яка пролягла між Ним і нами після гріхопадіння прабатьків. «Чи може щось зрівнятися з нинішнім святом? - запитує святий Золотоуст. Бог на землі, а людина на Небі, ангели служать людям, люди спілкуються з ангелами та іншими небесними Силами. Демони втікають, смерть побита, рай відкритий, клятва знята, гріх зник, а провини прогнані, істина зійшла на землю. Природа, від якої Херувими берегли рай, сьогодні злучилася з Богом…» (Гомілія на Різдво Христове).
«З нами Бог! Розумійте, народи, і покоряйтеся, бо з нами Бог!». «З нами Бог» - це не просто слова з богослужіння Православної Церкви. Це - основа нашої віри. Це наша тверда впевненість у тому, що Господь ніколи не залишає нас без Свого захисту і допомоги. Це наша віра в те, що Творець і Спаситель завжди з нами, а ми з ним.
«Якщо Бог за нас, то хто проти нас?» (Рим. 8:31) – запитує апостол Павло і цим підкреслює, що ніхто не зможе подолати людину, яка перебуває під благословенням і захистом Господнім. «З нами Бог» - співали мученики, йдучи на страждання. «З нами Бог» - співали давньоруські воїни, йдучи в бій, захищаючи православну віру та українську державу. І кожен з нас, перебуваючи в важких обставинах, також не повинен падати духом, бо з нами Бог!
Дорогі браття і сестри! Ми з вами живемо в нелегкий період історії. Вже майже два роки на сході нашої держави триває війна. Безбожний окупант не покидає нашу землю, продовжуючи забирати невинні життя, нести неспокій і відчуття небезпеки серед українців. У цей час інші держави світу, які мали б бути нашими союзниками, намагаються зберігати нейтралітет, а тому не поспішають нам допомогати. І лише один Господь нас не залишає без Свого заступництва. Це Він допоміг нам вистояти тоді, коли здавалось, що ніхто і ніщо не допоможе. Це Він нині знову нагадує нам, що Він наш Саваоф і Спаситель, який приходить у світ врятувати нас із руки ворога - диявола та слуг його.
«Не надійтеся на князів, на синів людських, в них нема спасіння. Блажен, кому Бог Якова — помічник його; у кого надія на Господа Бога свого» (Пс. 145, 3-5) – співаємо ми кожної Літургії. Тому разом із пророком Давидом ми стверджуємо, що й у цих важких обставинах Господь не залишає нас Своєю милістю та щедротами. Якщо ми не втратимо віру в Бога, не відкладемо вбік надію на нашого Творця і Спасителя, то й Він не перестане нами опікуватись і допомагати. Звичайно, це не означає того, що Бог допоможе нам без жодних наших зусиль.
Усі ми, кожен із нас на своєму місці, повинен і надалі захищати свою Батьківщину та працювати для її процвітання та відродження. Ми повинні продовжувати допомагати нашим військовим, молитися за них і забезпечувати їх всім необхідним. А Господь, бачачи такі наші зусилля, благословить працю наших рук і скоро увінчає нас успіхом і перемогою.
Тому в жодному разі ми не повинні втрачати довіру до Бога. Якщо Бог Отець послав Свого Єдинородного Сина, щоб дати людству можливість осягнути Царство Небесне, то не залишить наш народ і в час нелегких випробувань. Україна переможе, зміцніє та відродиться як сучасна європейська держава, гідна своїх славних древніх і сучасних героїв, «бо з нами Бог»!
У ці святкові дні хочу привітати все духовенство нашої єпархії, усіх отців, що старанно служать Помісній Церкві та ввіреній їм пастві. Нехай Всемилосердний Господь благословляє ваше служіння, укріпляє вас і допомагає залишатися добрими пастирями і зразком для всіх вірних і тих, хто в силу обставин перебуває поза спасительною огорожею Святої Церкви.
Хочу також привітати новообрану місцеву владу та жителів нашої області - всіх православних християн Тернопілля. Нехай Господь наш Ісус Христос, Який нині народжується у Вифлеємі, захистить нас від всякого зла, допоможе боротись з гріхом, утвердить у правдивій вірі та навчить істинної Любові до Бога і ближнього.
Нехай Новонароджений Младенець-Христос допомагає нам щиро та по-синівськи любити Бога та Його Святу Церкву, турбуватися за свою рідну землю, своїх братів і сестер українців та про всі інші народи, які мирно живуть на нашій Україні.
Нехай благословення Господа нашого Ісуса Христа, який приходить у світ заради нашого спасіння, завжди перебуває з усіма нами. Амінь!
Христос народився - Славімо Його!
Нестор, архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький

Різдво Христове
2015/2016 рік

м. Тернопіль

Немає коментарів:

Дописати коментар