понеділок, 21 травня 2012 р.

Роздуми митрополита Іларіона про віру.

   ЩО ТАКЕ ВІРА?

     Віра - це шлях, по якому Бог і людина йдуть назустріч один одному. Перший крок робить Бог, завжди і безумовно вірить в людину. Він дає людині певний знак, якесь передчуття Свого присутності. Людина чує як би таємничий поклик Бога, і його крок назустріч Богові є відповіддю на цей заклик. Бог закликає людину явно чи таємно, відчутно або майже непомітно. Але важко людині повірити в Бога, якщо вона раніше не відчує покликання.

    Віра - це таємниця і таїнство. Чому одна людина відгукується на поклик, а інша ні? Чому один, почувши слово Боже, готовий прийняти його, а інший залишається глухим? Чому один, зустрівши Бога на своєму шляху, негайно кидає все і йде за Ним, а інший відвертається і йде в сторону? «Він проходив біля Галілейського моря, то побачив двох братів, Симона, що зветься Петром, та Андрія, брата його, вони були рибалки. І каже до них: Ідіть за Мною ... Вони зараз залишивши невод , пішли за Ним. Звідти йдучи далі, побачив інших двох братів, Якова та Іоанна Заведеєвих ... і закликав їх. І вони зараз залишили човна та батька свого, пішли за ним »(Мф. 4:18-22). У чому таємниця цієї готовності галілейських рибалок, кинувши все, йти за Христом, Якого вони бачать уперше в житті? І чому багатий юнак, якому Христос теж сказав «приходь, і йди за Мною», не відгукнувся негайно ж, але «відійшов з сумом» (Мф. 19:21-22)? Чи не в тому причина, що ті були жебраками, а цей мав «великий маєток», ті не мали нічого, крім Бога, а у цього були «скарби на землі»?



     У кожної людини є свої скарби на землі - будь то гроші або речі, хороша робота чи життєве благополуччя. А Господь каже: «Блаженні вбогі духом, бо їх є Царство Небесне» (Мф. 4:3). У стародавніх списках Євангелія від Луки ще простіше і пряміше: «Блаженні вбогі, бо ваше Царство Боже» (Лк. 6:20). Блаженні відчували, що вони нічого не мають в цьому житті, хоча б і володіли багатьом, відчували, що ніяке земне набуття не може замінити людині Бога. Блаженні ті, які йдуть і продають все своє багатство, щоб придбати одну дорогоцінну перлину - віру (Мф. 13:45-46). Блаженні ті, які пізнали, що без Бога вони жебраки, які жадали Його всією душею, всім розумом і волею.

     Слово про віру ніколи не було легким для сприйняття. Але в наш час люди бувають настільки поглинені проблемами земного існування, що багатьом просто ніколи почути це слово і задуматися про Бога. Часом релігійність зводиться до того, що святкують Різдво і Пасху і дотримуються ще деякі обряди тільки заради того, щоб «не відірватися від коріння», від національних традицій. Десь релігія раптом стає «модною», і до церкви йдуть, щоб не відстати від сусіда. Але головним для багатьох є ділове життя, робота. «Ділові люди» - це особлива генерація людей XX століття, для яких не існує нічого, крім їх власної функції у якійсь «справі», бізнесі, поглинає їх повністю і не залишають жодного просвіту або паузи, необхідної для того, щоб почути голос Бога.

     І все ж, як не парадоксально, серед шуму і кругообігу справ, подій, вражень люди чують у своєму серці таємничий Божий поклик. Цей заклик, може бути, не завжди ототожнюваться з ідеєю про Божество і суб'єктивно нерідко сприймається просто як якась незадоволеність, внутрішній неспокій, пошук. І тільки через роки людина усвідомлює, що все його попереднє життя було таким неповноцінним і збитковим через те, що в ній не було Бога, без Якого немає і не може бути повноти буття. «Ти створив нас для Себе, - говорить блаженний Августин (IV-V ст.), - І неспокійно нудиться серце наше, поки не заспокоїться в Тобі».

     РІЗНОМАНІТТЯ ШЛЯХІВ ДО БОГА

     Люди приходять до Бога різними шляхами. Іноді зустріч з Богом буває раптовою і несподіваною, іноді - підготовленої довгим шляхом пошуків, сумнівів, розчарувань. В одних випадках Бог «наздоганяє» людину, застаючи її зненацька, в інших - людина знаходить Бога, сама звертається до Нього. Це звернення може статися рано чи пізно, в дитинстві і юності, в зрілості і старості. І немає двох людей, які прийшли б до Бога однаковою дорогою. І немає такої второваної дороги, по якій один міг би йти замість іншого. Кожен тут є першопрохідцем, кожен повинен пройти весь шлях сам і знайти свого особистого Бога, Якому ми говоримо: «Боже, Ти - Бог мій!» (Пс. 62:2). Бог один і той же для всіх людей, але Він повинен бути відкритий мною і стати моїм.

     Один із прикладів раптового звернення людини - апостол Павло. До свого апостольства він був правовірним іудеєм і ненавидів християнство як шкідливу і небезпечну секту: «дихаючи погрозами та вбивством», він ішов у Дамаск, маючи намір заподіяти багато зла Церкви. І коли він уже наближався до міста, «нагло осяяло світло з неба, він впав на землю і почув голос, що говорить йому: Савле, Савле, чому ти Мене переслідуєш? Він сказав: Хто Ти, Господи? Господь же сказав: Я Ісус, що Його переслідуєш »(Дії 9:1-5). Засліплений Божественним світлом, Савл втратив зір - три дні він не бачив, не їв і не пив. А потім прийняв Хрещення, прозрів і став апостолом Христа - тим, кому судилося «більше всіх» потрудитися в проповіді Євангелія (1 Кор. 15:10). І відразу після свого Хрещення він пішов проповідувати того Христа, Який відкрився особисто йому, Який став його Богом.

     Звичайно, навернення до Бога зовсім не завжди буває раптовим і несподіваним: частіше людина довго шукає, перш ніж знаходить. Блаженний Августин мав пройти через багато оман і випробування, перечитати безліч філософських і богословських книг, перш ніж у тридцять три роки зрозумів, що не може жити без Бога. У наш час деякі починають шукати абстрактну «істину» через книги, а приходять до одкровення Бога Особистості. Іноді до християнства приходять обхідним шляхом - через східні релігії і культи, буддизм, йогу. Інші приходять до Бога, переживши катастрофу: втрату близького, скорбота, хвороба, крах надій. У нещасті людина відчуває свою убогість, розуміє, що вона все втратила і не має нічого, крім Бога. Тоді вона може звернутися до Бога з глибини (Пс. 129:1), з безодні горя і безнадії.

     Звернення до Бога може відбутися завдяки зустрічі з істинним віруючим - священиком, благочестивим мирянином. Христос сказав: «Так нехай світить світло ваше перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла і прославили Отця Небесного» (Мф. 5:16). Якби християни сяяли Божественним світлом, якби в їхніх очах відбивалася божественна любов, це було б найкращим свідченням про Бога і доказом Його буття. Один юнак вирішив присвятити життя Богові після того, як побачив священика, який на його очах перетворився, подібно до Христа на Фаворі, і засяяв небесним світлом ...

     Є і самий, як здається, природний шлях до Бога: дитина народжується в релігійній сім'ї і виростає віруючим. І тим не менше віра, хоча і може бути отримана від предків, повинна бути осмислена або вистраждана самим людиною, повинна стати частиною його власного досвіду. Відомі випадки, коли з релігійних або навіть священичих родин виходили атеїсти: досить згадати Чернишевського і Добролюбова, які обидва походили з духовного стану, але порвали з релігійністю своїх предків ... Віруючими не народжуються. Віра дається, але дається зусиллями і подвигом того, хто стягнув її.

Немає коментарів:

Дописати коментар