«Хто любить жити з розкішною кухнею, той змушений буде утримувати поруч з нею також і велику аптеку…»
Святитель Миколай Сербський
Серед населення існують різні точки зору щодо проведення та наслідків постування. Важливим завданням для кожного з нас постає вибір тої міри посту, яка була б по силі саме нам, а отже, принесла б користь.
Як відомо, найголовніша мета посту – духовний ріст через підкорення тіла духові. Проте піст залишає слід не тільки на духовному, але й на фізичному здоров’ї. Організм повністю очищується від шлаків, починають краще функціонувати внутрішні органи. Під час посту зменшується навантаження на нирки, шлунок, печінку, а, отже, покращується їх стан.
Всі ми знаємо, що чим більше вітамінів споживає з їжею людина, тим більша опірність організму до різних вірусів та бактерій. Але де їх взяти?
Вітамін С – один з найважливіших компонентів, які відіграють роль у формуванні і зміцненні імунної системи, захисних властивостей організму, корисний для кісток, сполучної тканини, при лікуванні відкритих ран. Найбільша кількість цього вітаміну міститься в шипшині, апельсинах (сік одного апельсина заповнює денну норму вітаміну С), квашеній капусті. Також багато його в солодкому перці, обліписі, чорній смородині.
Вітамін D – вітамін «сонця», сприяє правильному формуванню і зростанню кісток, зміцненню зубів. Міститься в печінці тріски, ікрі, гарбузовому насінні.
Вітамін Е – сприяє нормалізації роботи репродуктивних органів, стимулює діяльність статевих і ендокринних залоз. Продовжує молодість, надає шкірі еластичність, захищає її від зовнішніх негативних факторів навколишнього середовища, служить надійним захистом кліток від вільних радикалів. Шукати «вітамін молодості» потрібно в таких продуктах, як горіхи і рослинні олії.
Вітамін К – допоможе людям з поганим згортанням крові, при загоєнні ран. Міститься в капусті (білокачаній), шпинаті, салаті, кабачках.
Пантотенова кислота – допомагає відрегулювати роботу кишечника, зміцнює нервову систему. Міститься в капусті (кольоровій), квасолі.
Фолієва кислота – використовується при лікуванні різних видів анемії, стимулює ріст, покращує процес оновлення крові. Рекомендується при незбалансованому харчуванні, а також жінкам у період вагітності. Міститься в шпинаті, зеленому горошку, савойській капусті.
Біотин – нормалізує цукор в крові, покращує зовнішній вигляд волосся, нігтів і шкіри. Продукти, що містять біотин: помідори, соя, рис (неочищений).
Бачимо, що доля продуктів тваринного походження, які містять у собі корисні для нашого організму речовини, у загальній кількості досить низька. Мова не йде про шкідливий вплив м’яса, яєць та молочних продуктів на наше здоров’я: вони потрібні нам для повноцінного харчування і зміцнення сил. Проте «канікули» для свого тіла влаштовувати таки потрібно – воно скаже вам «дякую». Не бійтесь обділити свій організм під час посту вітамінами та корисними речовинами – більше ви їх знайдете у рослинній їжі.
Оксана Арсенюк
Газета “Волинь Православна”,
2012, №11
Немає коментарів:
Дописати коментар