пʼятницю, 3 травня 2013 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ.

Дорогі браття і сестри!
Христос воскрес!
   
Ось знову прийшло величне і світле свято Воскресіння Христового, у храмах лунають пасхальні піснеспіви, радісні люди поспішають до церкви, як і апостоли поспішали до Гробу Господнього, щоб побачити Воскреслого Христа. Всіх людей – і дитину, і дорослого, і того, хто постив, і хто не постив, і бідного і багатого – всіх об’єднала Пасхальна радість. Нікого не залишає байдужим це свято. Адже воскреснувши з мертвих Христос Господь зруйнував древнє прокляття, переборов владу диявола над світом, звільнив людство від служіння злу.
  
Воскресіння Христове – не просто історична подія, яка змінила життя всього людства. Воскресіння Христове – основа нашої віри. "Якщо Христос не воскрес, то віра ваша марна" (1 Кор. 15:17) - каже християнам Св. Ап. Павло. Адже ні віра, ні жертви, ні молитви старозавітного людства не могли зруйнувати відокремлення людини від Бога. Навіть праведне богоугодне життя не могло ввести людину в Царство Небесне. Лише смерть і воскресіння із мертвих Сина Божого змогли знищити прокляття закону гріха і смерті. Тільки Сам Господь відкрив нам шлях на небеса і дав нам стати дітьми Божими по благодаті.
  
Святитель Григорій Ніський так говорить нам про Воскресіння Христове: "Сьогоднішній день змушує нас забути перший, висловлений про нас присуд. Тоді ми впали з неба на землю: сьогодні Небесний зробив і нас небесними. Тоді через гріх зацарювала смерть: сьогодні життя знову отримало владу через правду. Тоді один відкрив вхід смерті: і нині Єдиним вводиться знову життя... Тоді за непослух вигнані були з раю: сьогодні за віру вводимось у рай... Отож, прийдіть, звеселімось у Господі! Він зруйнував силу ворога і встановив для нас переможне знамення хреста, уразивши противника." Тому ми, як у свій час апостоли Христові, які ще недавно сумували і плакали за своїм померлих Господом і Спасителем, сьогодні радісно кажемо один одному "Христос воскрес!" У цих двох словах зосереджено все богослів'я і вся наша віра. Адже ми віримо, що сталась подія, якої ніколи не було до цього і ніколи не буде в майбутньому. Сталось викуплення всіх людей, живих і померлих, від давнього прокляття. Христос воскрес і для людей відкрито Царство Небесне, відкритий шлях до вічного життя.
  
Воскресіння Христове - основа нашої віри. Адже Воскресіння Христове - це не просто повернення душі людини в померле тіло, як це було з Лазарем чи іншими померлими, яких воскрешав Господь. Христос, воскреснувши, підніс людську природу до надзвичайних висот, до повноти досконалості. Тому мало просто визнавати сам факт Воскресіння як дійсний. Воскресіння Христове повинно постійно жити у нас і бути невід'ємною частиною нашої віри. У православного християнина повинна бути постійна пам'ять про Воскреслого Христа. Чи нападає на нас якась скорбота? Не потрібно нам сумувати, адже Господь визволив нас від прокляття, дарував нам вічно радість. Чи важкі життєві обставини? Господь, який помер і воскрес за нас хіба не допоможе нам їх перебороти і хіба не підтримає нас, хіба не захистить від всякого зла? І навіть смерть вже не є приводом для смутку. Адже людина не помирає, а переходять до вічного життя у Христі Ісусі. Ми маємо непорушну основу у нашому житті - Воскреслого Спасителя. По Своїй любові Він прийшов до людей, помер і воскрес за них і любов Його діє серед нас і буде діяти вічно. Тож нехай Воскресіння Христове завжди живе у нашій душі і дає і нам воскреснути до вічного життя, стати новою людиною і завжди бути з Господом.
  
Всечесні отці, дорогі браття і сестри! У ці радісні дні хочу всіх привітати з світлим святом Воскресіння Христового. Найперше вітаю все духовенство нашої єпархії, парафіяльних священиків та чернецтво, і бажаю кожному благодаті та благословення Божого у вашому нелегкому служінні. Нехай віра у Воскреслого Спасителя та щира молитва допомагають вам бути добрими пастирями стада Христового і привести всіх доручених вам Церквою людей до спасіння і вічного життя. Хочу привітати місцеву владу всіх рівнів та побажати, щоб щира любов та турбота про людей керували всіма вашими вчинками. Нехай Всемилосердний Господь допоможе вам добре потрудитись для блага нашої області та всієї Української держави і щоб вашою працею життя людей ставало легшим та приємнішим. Хочу привітати і всіх православних християн нашої області. Ми живемо в нелегкі часи, але, які б життєві проблеми чи скорботи не приходили до нас, пам'ятаймо завжди про Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа, маймо тверду і непохитну віру, а Господь завжди допомагатиме нам у всіх наших життєвих труднощах і захистить по Свої великій милості від всякого зла.
 
Нехай благословення і заступництво Христа Спасителя, Який воскрес із мертвих і дарував нам вічне життя завжди перебуває з нами!
   
Воістину Христос воскрес!
  
Пасха Христова
2013 рік
м. Тернопіль
   
Нестор,
архієпископ Тернопільський,
Кременецький і Бучацький 

Немає коментарів:

Дописати коментар