понеділок, 16 квітня 2012 р.

Великоднє послання архієпископа Тернопільського Іова.

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
«Цей урочистий і святий день, єдин субот Цар і Господь, свято із свят і торжество із торжеств, в цей день благословімо Христа навіки»  (ірм.8п.к.)
«Торжество із торжеств» святкує Церква Христова в ці пасхальні дні. Вона закликає всіх нас, в цей святий і урочистий день, коли «все наповнилось світлом: небо і земля, і глибини підземні», благовістити тайну Христового Воскресіння.
Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа займає центральне місце  як у Святому Письмі, так і в житті Святої Церкви. На ньому побудована християнська віра, надія і зміст нашого життя.
На факті Воскресіння, проповіді про Страдавшого, Погребенного і Воскрешого будувалась християнська Церква. Вірою в Воскресіння Ісуса Христа вона жила і житиме вічно.
Апостоли пронесли проповідь про Воскресіння у всі кінці землі. В кожній частині Вселеної росла і поширювалась Церква Христова, багатоміліонна, багатонаціональна. «Апостоли ж з великою силою свідчили про Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа; і велика благодать була на всіх них» (Діян. 4, 33) Більше сотні разів про цю велику подію описує Святе Євангеліє. Без цього свідчення ця боговдохновенна книга втратила б свій зміст і значимість.
Сам Христос неодноразово говорив про Своє воскресіння (Ін. 2, 19-22; Мф. 12, 39-40; Мф.27, 69). Він явився своїм апостолам і жінкам-мироносицям. Якщо б Христос не воскрес, тоді хто явився ученикам? Значить він воскрес!
Христос воскреснув тілом. Явившись Своїм учням і апостолам, котрі в сумніві думали що це привид, Він дозволив їм доторкнутися до себе, а невірному Фомі дав можливість вложити свій перст в Свої рани. (Лк. 24.38.39)
Свідчення про Воскресіння Христове во плоті, має для нас, християн, велике значення тому, що за Божественним одкровенням, ми, подібні Христу, воскреснем тілесно. Апостол Павло, звертаючись до коринфської громади, називає Христа «Первенцем із померлих» (1 Кор. 15, 20). Він перший воскрес із мертвих, в Нім воскреснуть всі.
Христос живе вічно. Апостол Павло в посланні до Римлян говорить, що: «Христос воскрес із мертвих, вже більше не вмирає і смерть над Ним більше не має влади» (Рим. 6,9). Так кожний послідовник Христа воскресне для життя вічного, щоб вже більше не вмирати.
Кожна Пасха – це новий поклик до оновлення людини. Святкуючи її, ми з року і рік наближаємося до істини нашого воскресіння. Воно буде незалежно від того, бажаємо ми цього чи ні. Як в матеріальному середовищі нічого безплідно не зникає, тільки переходить від одного виду в другий, тим більше в духовному світі нічого не щезає безслідно. Людина безсмертна за своєю природою. Тільки яке життя чекає кожного чоловіка після воскресіння? Буде воно вічним і безконечним? Це залежить від нас з вами. Ми молимось, щоб Господь дарував нам життя вічне, безконечне і блаженне.
Незважаючи на всі ті негаразди і труднощі, які переслідують нас в сьогоденні, будемо з надією на Бога переносити їх і благати Його, щоб Він не залишив нас самотніми і слідував з нами по цьому земному шляху.
Як розповідає нам Святе Євангеліє, одного разу Христос, після Свого воскресіння, ішов з двома учнями до села Еммаус, після переломлення хліба Він відкрився їм.
На всіх шляхах і дорогах життя людство не йде самотньо, з ними слідує Сам Христо. Він буде йти з нами завжди, доки буде існувати наша планета. Від нас залежить тільки приготовитись, відкритись Йому, сприйняти Його, тоді і Він відкриє Себе нашому серцю і розуму. Йдучи з нами, Ісус надихає нас на добрі вчинки, вселяє в серця наші невимовну радість, відкриває нам Свою Божественну сутність, коли знаходить відкриті двері нашого серця. Так буде завжди. «Я з вами у всі дні до кінця віку», - каже Він (Мф. 28, 20).
Надіючись на Воскреслого Господа, встанемо на шлях нашого оновлення, на шлях миру і євангельської правди, бо на цьому шляху з нами Бог.
Браття і сестри, прийміть в цей радісний і спасительний день, наше пасхальне вітання і разом з ним впевненість про неприривну нашу молитву за вас до Воскреслого Господа Ісуса Христа. Нехай для всіх Він буде Помічником і Покровителем не тільки в ці дні, а у всі дні і роки життя нашого і дарує духовну радість, успіх у житті, благополуччя у наших родинах і сім’ях, і Своє благословення всім нам.
Веселих свят Вам, дорога моя паство!
ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Немає коментарів:

Дописати коментар