вівторок, 4 грудня 2012 р.

Чи постити -шкідливо?

«Хто любить жити з розкішною кухнею, той змушений буде утримувати поруч з нею також і велику аптеку…»
Святитель Миколай Сербський



Серед населення існують різні точки зору щодо проведення та наслідків постування. Важливим завданням для кожного з нас постає вибір тої міри посту, яка була б по силі саме нам, а отже, принесла б користь.

Як відомо, найголовніша мета посту – духовний ріст через підкорення тіла духові. Проте піст залишає слід не тільки на духовному, але й на фізичному здоров’ї. Організм повністю очищується від шлаків, починають краще функціонувати вну­трішні органи. Під час посту зменшується навантаження на нирки, шлунок, печінку, а, отже, покращується їх стан.

Всі ми знаємо, що чим більше вітамінів споживає з їжею людина, тим більша опірність організму до різних вірусів та бактерій. Але де їх взяти?

Вітамін С – один з найважливіших компонентів, які відіграють роль у формуванні і зміц­ненні імунної системи, захисних властивостей організму, корисний для кісток, сполучної тканини, при лікуванні відкритих ран. Найбільша кількість цього вітаміну міститься в шипшині, апельсинах (сік одного апельсина заповнює денну норму вітаміну С), квашеній капусті. Також багато його в солодкому перці, обліписі, чорній смородині.

Вітамін D – вітамін «сонця», сприяє правильному формуванню і зростанню кісток, зміцненню зубів. Міститься в печінці тріски, ікрі, гарбузовому насінні.

Вітамін Е – сприяє нормалізації роботи репродуктивних органів, стимулює діяльність статевих і ендокринних залоз. Продовжує молодість, надає шкірі еластичність, захищає її від зовнішніх негативних факторів навколишнього середовища, служить надій­ним захистом кліток від вільних радикалів. Шукати «вітамін молодості» потрібно в таких продуктах, як горіхи і рослинні олії.

Вітамін К – допоможе людям з поганим згортанням крові, при загоєнні ран. Міститься в ка­пусті (білокачаній), шпинаті, салаті, ка­бачках.

Пантотенова кислота – допомагає відрегулювати роботу кишечника, зміцнює нервову систему. Мі­ститься в капусті (кольоровій), квасолі.

Фолієва кислота – використовується при лікуванні різних видів анемії, стимулює ріст, покращує процес оновлення крові. Рекомендується при незбалансованому харчуванні, а також жінкам у період вагітності. Міс­титься в шпинаті, зеленому горошку, савойській капусті.

Біотин – нормалізує цукор в крові, покращує зовнішній вигляд волосся, нігтів і шкіри. Продукти, що містять біотин: помідори, соя, рис (неочищений).

Бачимо, що доля продуктів тваринного походження, які містять у собі корисні для нашого організму речовини, у загальній кількості досить низька. Мова не йде про шкідливий вплив м’яса, яєць та молочних продуктів на наше здоров’я: вони потрібні нам для повноцінного харчування і зміцнення сил. Проте «канікули» для свого тіла влаштовувати таки потрібно – воно скаже вам «дякую». Не бійтесь обділити свій організм під час посту вітамінами та корисними речовинами – більше ви їх знайдете у рослинній їжі.

Оксана Арсенюк

Немає коментарів:

Дописати коментар