вівторок, 6 грудня 2011 р.

Свята великомучениця Катерина


7 грудня Православна Церква ублажає пам'ять святої великомучениці Катерини Христової.  Народилася Свята Катерина в столиці Єгипту - Олександрії, в сім'ї правителя цього міста . Вона була обдарована рідкісною красою і розумом,  отримала блискучу освіту, вивчивши твори кращих античних учених і філософів. Юнаки з найбагатших родин шукали її руки, але Катерина оголосила батькам, що згодна вийти заміж лише за того, хто перевершить її не в знатності, багатстві і красі, а в  мудрості. Мати Катерини, таємна християнка, направила дочку до свого духовного батька допомогти розумно розсудити про її вирішення. Вислухавши Катерину, старець сказав, що знає Юнака, який перевершує її в усьому, бо "краса Його світліше сонячного сяйва, мудрість Його керує всім створенням, багатство Його дарується всьому світу, краса Його невимовної".

 Образ Нареченого Небесного народив у душі мудрої діви гаряче бажання побачити Його. На прощання старець вручив Катерині ікону Божої Матері з Богонемовлятком Ісусом на руках і наказав їй з вірою молитися Матері Небесного Нареченого про дарування бачити Її Сина. Катерина молилася всю ніч і удостоїлася бачити Пресвяту Діву, яка просила Свого Божественного Сина звернути погляд на Катерину.Але Божественне Немовля не удостоїв її Своїм поглядом, бо вона ще не омилась водами Святого Водохрещення. У глибокому сумі Катерина вдруге вирушила до старця. Він наставив її у вірі і здійснив над нею Таїнство Святого Хрещення. І знову Катерині було видіння Богоматері з Немовлям, Який подивився на неї і, давши їй перстень, заручив Собі. Бачення скінчилося, Катерина прокинулася, але на її руці світилося кільце - дар Небесного Жениха. Незабаром на язичницьке свято в Олександрію прибув римський імператор Максиміан ( 305-313). Торжество повинно було відбуватися з особливою пишністю, з принесенням безлічі жертв, в тому числі людських. Смерть чекала християн, які відмовилися поклонитися язичницьким божествам. Бажаючи полегшити долю християнських мучеників. Катерина вирушила до глави всіх жерців - до самого імператора Максіміана. Назвавши своє ім'я, свята сповідувала перед імператором віру в Єдиного Істинного Бога і мудро викрила омани язичників. Краса дівиці полонила імператора. Щоб відвернути її від віри і показати торжество язичницької мудрості, імператор повелів зібрав п'ятдесят вчених мужів імперії, але розмова з Катериною підкорила їх настільки, що вони самі увірували в Христа, а потім прийняли мученицьку смерть. Імператор, не сподіваючись переконати Катерину, намагався вплинути на неї обіцянками багатства і слави. Отримавши гнівну відмову, імператор наказав піддати її жорстоким мукам, а потім кинути в темницю. Імператриця Августа, багато чула про Катерину, побажала бачити її і, прийшовши зі свитою в темницю, була вражена силою духу святої Катерини, обличчя якої сяяло Божественною благодаттю. Свята мучениця звернулася до людей з проповіддю християнського вчення, і вони, увірувавши, навернулися до Христа. Наступного дня святу Катерину знову повели на судилище, де під загрозою колесування запропонували їй відректися від християнської віри і принести жертву богам. Свята непохитно сповідувала Христа і сама підійшла до коліс, але Ангел розтрощив знаряддя страти, і вони не вчинили їй шкоди. Побачивши це чудо, імператриця Августа і царедворець Порфирій з двомастами воїнами перед усіма сповідали  віру в Христа і були обезголовлені. Максиміан знову намагався спокусити святу, запропонувавши їй шлюб, і знову отримав відмову. Свята Катерина твердо сповідувала вірність своєму Небесному Нареченому Христу і з молитвою на устах була обезголовлена. Це сталося 24 листопада (7 грудня) 307 року. В цей день Свята Церква вшановує пам'ять великомучениці Катерини.



 Мощі святої Катерини були чудово перенесені на одну з вершин Синайської гори, яка до цього дня носить її ім'я. У VI столітті за одкровенням  були знайдені чесна глава і ліва рука великомучениці і з почестями перенесені в Синайський монастир, заснований у VI столітті імператором Юстиніаном, в тому місці біля підніжжя гори, куди, як свідчить переказ, виходив Мойсей назустріч Богові. З перенесенням мощей великомучениці Катерини монастир став називатися її ім'ям, залучаючи безліч паломників своїми святинями. Самим шанованим місцем монастиря святої Катерини є каплиця Неопалимої Купини. Саме на цьому місці Мойсей бачив як горів терновий кущ і чув голос Божий. Знаходяться в монастирі і мощі святого Єфрема Сиріна, гробниця Іоанна Ліствичника. Монастир святої Катерини славиться також своєю бібліотекою, яка має більш ніж трьома з половиною тисячами давніх рукописів на різних мовах. Синайський монастир в ім'я святої великомучениці Катерини відомий усьому православному світі.   

Найдавніші зображення святої великомучениці Катерини зберегли українські храми. Образ величезної духовної сили являє глибоку, непохитну віру християн Київської Русі, наприклад, зображення святої Катерини в Свято-Володимирівському соборі м. Києва.  В образі святої великомучениці Катерини бачиться не стільки суворість і твердість, скільки тонкий рух, безсумнівна спрямованість до майбутнього. Образ виконаний внутрішнього життя, якоїсь особливої ​​легкої рухливості і тонкої краси. Сполучення кольору одягу прості, але гармонійні; світлові відблиски на них допомагають проявити глибину кожного кольору. Лик святої ще має візантійські риси: вузьке обличчя, довгий тонкий ніс, темні широкі брови, великі очі. Але разом з тим у всьому вигляді святої уловлюються якась м'якість, окутанність повітрям - нові риси іконописання,в  яких все повніше виявляється православне бачення Божого світу. . Вони відзначаються особливою характерністю. Гострий, проникливий погляд великомучениці - свідчення її духовної сили - знаходить відгук у напруженому поєднанні кольору одягу: яскраво-червоного плаща і густо-зеленого хітона, суцільно заткані тонкими променями золотого Ассисту.  У розписах собору святого рівноапостольного князя Володимира в Києві В. М. Васнецову було дано особливим ладом художньої мови створити образи святих , виконані високої духовної поезії і разом з тим написані з реалістичною достовірністю. Завдяки великим знанням художник насичує зображення конкретними історичними рисами, створюючи той стан співпереживання подій, яка зробила цю розпис явищем величезної значущості. Образ святої Катерини вражаюче достовірний і незвичайний. Її несуть Ангели до брами Небесного Єрусалиму, де на Неї чекає Небесний Жених. 

 7 грудня 2011 року, в день пам’яті святої великомучениці Катерини (305-313), великомученика Меркурія (ІІІ),  у Чернігові в кафедральному соборі святої великомучениці Катерини відбудеться прославлення в лику святих священноігумена Меркурія Бригинського.
Божественну Літургію та чин канонізації (причислення до лику святих) очолить Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, у співслужінні сонму єпископів та духовенства Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Немає коментарів:

Дописати коментар