неділю, 11 грудня 2011 р.

Правила богопристойної поведінки у храмі.

«І збудують Мені святиню — сказав Господь Бог — І буду перебувати посеред них»
(Вих. 25, 8).
«Молитися Богу можна всюди, але хор є голоснішим від одного голосу, так і молитва в храмі "єдиними устами і єдиним серцем" скоріше доходить до Бога»
(Св. Отці).

  1. По дорозі до храму повторюй молитву смиренного митаря:«Боже, милостивий будь мені, грішному» (Лк. 18, 13).
  2. Входи в храм з духовною радістю.«Нехай радуються і веселяться Тобою всі, хто шукає Тебе» (Пс. 39, 17).
  3. Входи в храм, шукаючи миру, заспокоєння і очищення душі твоєї, бо Господь говорить:«Прийдіть до Мене всі втомлені і обтяжені, і Я облегшу вас» (Мт 11, 28).
  4. Подумай, чи твій зовнішній вигляд відповідає місцю, в якому ти знаходишся.«Нехай ваша окраса буде не зовнішня – заплітання волосся, накладання золотих обручок чи прибирання в шати, але в середині людського серця, в нетлінності душі, лагідної та мовчазної: це многоцінне перед Богом» (І Пт. 3, 3-4).
  5. Входячи в храм, зроби три поклони з молитвою:«Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного (грішну)».
  6. В храм приходь до початку Богослужіння. Поцілуй ікону на тетраподі, двічі перехрестившись перед і один раз після цілування. Почитаючи ікону, ми кланяємось не матеріалу, на якім вона написана, а Тому, Хто на ній зображений.
  7. Якщо хочеш, подай поминання за здоров'я живих чи за упокій померлих, постав за них свічки перед образами.
  8. Коли проходиш через середину храму, навпроти Царських Воріт, призупинись і, хрестячись, поклонись.
  9. Під час Богослужіння чи проповіді не ходи по храму, оскільки це заважає загальній молитві і увазі.
  10. В храмі не будь занадто цікавим, не розглядай тих, що моляться, не розмовляй, а зосередься на Богослужінні.
  11. Роби хресне знамено правильно і з увагою. Не спотворюй хреста. Хрестись так: перші три пальці правої руки з'єднуй разом в честь Пресвятої Тройці; два останніх — безіменний і мізинець – прикладай до долоні; це означає дві природи Ісуса Христа: Він Бог і людина. Склавши правильно пальці, не поспішаючи прикладай їх до чола, грудей, правого і лівого рамена.«Хрест не просто пальцями треба ставити, але повинні його випереджувати сердечне розташування і повна віра» (св. Йоан Золотоустий).
  12. Привчай дітей ходити до храму. Навчай їх молитися і вести себе в храмі благоговійно. «Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до Мене, бо таких Царство Небесне» (Мт. 19, 14).
  13. В храмі нікого не осуджуй, навіть якщо бачиш явний непорядок. Зберігай в серці своєму мир і молитву до Бога, пам'ятай свої гріхи і молися за того, хто грішить. Зауваження, якщо дійсно необхідно, зроби після Богослужіння. «Живіть у мирі між собою. Благаємо вас, брати: карайте ледачих, малодушних підбадьорюйте, підтримуйте безсилих, супроти всіх будьте терплячі. Уважайте, щоб ніхто не віддавав нікому злом за зло, а старайтеся робити добро один одному і для всіх» (І Сл. 5, 13-15).
  14. Перед Причастям склади руки на груди навхрест, праву поверх лівої, поклонись і підійди до Христа з вірою і любов'ю, щоб прийняти Його святі Тіло і Кров. Одразу по Причасті не хрестись, щоб випадково не торкнути Чашу. Відходячи, поклонись Господеві. Після Причастя прочитай подячні молитви.
  15. Не покидай храм до закінчення Богослужіння.
  16. Вийшовши з храму, розважай про Божі речі, пам'ятаючи свою участь у Безкровній Жертві Сина Божого, яку тепер ти маєш продовжувати добрими ділами і християнським життям. «Нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі» (Мт. 5, 16).

«Благодать Господа Ісуса Христа й любов Бога і причастя Святого Духа з усіма вами!» (ІІ Кор. 13, 13)

Немає коментарів:

Дописати коментар