неділю, 18 березня 2012 р.

Хрестопоклінна неділя.

Кожна людина рано чи пізно починає задумуватись над тим для чого вона живе на цьому світі? Яка мета нашого існування? Але Господь відкрив, що живемо ми для того, щоб спасти свою душу, з’єднатися з Богом і тим самим отримати вічне блаженне життя. Ось мета нашого земного перебування. Але як спасти свою душу? Відповідь на це питання, дорогі браття і сестри, ми чули у сьогоднішньому Євангельському читанні. В якому Христос говорить: «Якщо хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе, і візьме хрест свій та йде за Мною» (Мф. 16, 24). В цих словах ми бачимо три умови які потрібно виконувати, щоб зберегти свою душу. Перша умова – це зректися себе. Друга – взяти свій хрест. Третя – іти за Христом.


Що означає зректися себе? Зректися себе це не означає відмовитися від своєї особи, імені, від родичів, і при цьому грішити як і грішив. Ні! Зректись – це означає зректись своїх плотських пристрастей, нестриманих пороків, гріховних бажань. Потрібно зректись від того гріха, який закореніло сидить у людині. Друга умова – це взяти свій хрест. Що це означає? В нашому житті дуже часто трапляються різні негаразди, скорботи, хвороби. І ми, через самолюбність, можемо навіть нарікати на Бога, за те, що він їх нам послав. Але Господь наші потреби знає набагато краще, ніж ми самі. І тому кожне таке випробування є наче ліки, якими Бог оздоровлює душу і повертає на дорогу спасіння. І третя умова – це йти за Христом. Тому що зректися себе, взяти Хрест свій – це ще замало для спасіння. А потрібно йти за Христом. Іти на Голгофу, Хресна смерть – ось мета всякого Хрестоносіння. Ось чому так мало справжніх послідовників Христа, бо зректися можна, взяти хрест можна, а бути співрозіп’ятим з Христом – тяжко. А що означає бути розіп’ятим з Христом? Це означає зректися свої волі, розуму і віддати своє життя повністю на волю Божу. І сказати в слід за апостолом Павлом: «Вже не я живу, а живе в мені Христос». Амінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар